Assistentie en praktijkondersteuning
De assistente zal vragen naar de reden van het consult, zodat zij de benodigde tijd kan inplannen en op welk spreekuur.
Voor veel taken is de assistente opgeleid en zij zal deze zelfstandig afhandelen, o.a.:
– Verstrekken van informatie en adviezen
– Injecties geven
– Wondverzorging / hechtingen verwijderen
– Bloedonderzoek
– Urineonderzoek *
– Bloeddruk meten, wegen
– Oren uitspuiten, gehoor testen
– Uitstrijkjes maken
– ECG maken
– Administratieve zaken
*Urine onderzoek:
Wanneer u een vermoeden heeft van een blaasontsteking vragen wij u om eerst telefonisch contact op te nemen met de huisartsenpraktijk; géén urine inleveren als u vooraf géén contact heeft gehad met de huisartsenpraktijk. Bij voorkeur ontvangen wij de eerste opgevangen ochtendurine. Het beste is een zogenaamde gewassen plas in te leveren. Maak de uitgang van de urinebuis eerst goed schoon met water. Plas het eerste beetje in het toilet, plas daarna in het speciale urinepotje en plas de rest weer uit in het toilet. Een kind dat nog niet op verzoek kan plassen, krijgt nadat de genitalia met schoon kraanwater zijn gewassen een urinezakje opgeplakt (verkrijgbaar bij apotheek), waarna iedere tien minuten gecontroleerd wordt of urine is geloosd. Het onderzoek van bij kamertemperatuur bewaarde urine is alleen betrouwbaar indien de urine binnen 2 uur na lozing wordt onderzocht.
U kunt ’s morgens vóór 9:30 uur de urine in het urineluikje zetten. (Deze vindt u nabij de trapopgang naar de 1e verdieping). Vermeld uw naam, geboortedatum, BSN-nummer en uw huisarts op het speciaal daarvoor bedoelde urinepotje. Voeg hierbij het ingevulde urinevragenformulier. Het formulier (en urinepotjes) vindt u ook naast het urineluikje. Wij vragen u voor de uitslag dezelfde dag terug te bellen tussen 10:30 en 12:30 uur.
Praktijkondersteuner Somatiek:
In de praktijk is een praktijkondersteuner somatiek aanwezig. Zij heeft een speciale opleiding gevolgd en kan daardoor zelf spreekuren houden zoals het begeleiden en behandelen van diabetespatiënten. Ook legt zij huisbezoeken af.
Praktijkondersteuner GGZ:
De aanwezige praktijkondersteuner GGZ kan laagdrempelig psychische en psychosociale klachten inventariseren. In bepaalde gevallen kan zij een kortdurende behandeling of ondersteuning bij deze klachten geven. In andere gevallen wordt bekeken hoe en waar de klachten elders het beste opgepakt kunnen worden.
Een afspraak met de praktijkondersteuner GGZ wordt gemaakt in overleg met uw huisarts.
Praktijkondersteuner GGZ-jeugd:
De praktijkondersteuner GGZ-jeugd is gespecialiseerd in psychische problematiek bij kinderen en jongeren van 0-18 jaar. Hij is gespecialiseerd in problematiek van kinderen en jongeren. Denk bijvoorbeeld aan onhandelbaar, onzeker of angstig gedrag, eetproblemen, slapeloosheid of onduidelijke lichamelijke klachten. De praktijkondersteuner herkent signalen, kan een probleem verhelderen en direct hulp bieden. Hij of zij stemt af met de huisarts en schakelt als het nodig is aanvullende of specialistische hulp in.
Verrichtingen door de assistente of praktijkondersteuner zijn alleen op afspraak.
Voor het spreekuur van de assistente is het tevens mogelijk om online (via MijnGezondheid.net) een afspraak te maken.